Friday, November 13, 2009

BLIC 11.11.2009




Studenti Fa­­kulteta pri­­­­menjenih umetnosti blokirali su zgradu Rektorata Univerziteta umetnosti, jer nisu ispunjeni zahtevi koje su uputili upravama fakulteta i Ministarstvu prosvete. Oni već osmi dan ne­­­­­­prekidno štrajkuju u zgradi Fakulteta u Ulici kralja Petra 4.


Studenti koji su studije upisali po starom zakonu, tvrde da su pri upisu treće godine tretirani kao studenti koji studiraju po „Bolonji“. Stoga je 80 odsto njih, uprkos ispunjenom uslovu, dobilo status samofinansirajućih.
- Rang liste istaknute su 30. oktobra, kad je već istekao rok za prijavu studenata za domove, stipendije, kredite. Niko nas nije obavestio o tome da će nas na upisu u treću godinu tretirati kao „bolonjce“ - kaže studentkinja Ana Manojlović koja sa svojim kolegama već osmi dan provodi u zgradi Fakulteta.
Ministar prosvete Žarko Obradović, ocenio je da zahtevi studenata nemaju pravnu osnovu.
- Studenti se pozivaju na statut koji ne važi i koji nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, i tu je suština problema - rekao je Obradović i istakao da se mora istražiti zašto fakultet, ako nije uradio svoj deo posla, to nije učinio.



Izvor: Blic online http://www.blic.rs/beograd.php?id=120080

No comments:

Post a Comment