Friday, November 6, 2009

Studentski protest 2.11.2009

Студенти Факултета примењених уметности прете блокадом
02. новембар 2009. Извор: Танјуг

БЕОГРАД - Студенти треће године Факултета примењених уметности протестовали су данас на Тргу Николе Пашића, тражећи да им се и даље признаје статус буџетских студената, за који су, како тврде, као академци који студирају по старом закону, испунили услове.

Студенти су незадовољни јер је управа факултета крајем прошле седмице истакла листу буџетских и самофинансирајућих студената, на којој су и "стари студенти" рангирани као да студирају по Болоњи, односно неки од њих ће морати сами да финансирају школовање.

Како су новинарима најавили током протеста, студенти ће "бити приморани да сутра блокирају наставу" ако им у међувремену не буде испуњен захтев.

Академци су се уписали школске 2007/8. године, студирају према тадашњем закону, који регулише да се испуњењем одређених услова прелази на студирање о трошку буџета.

Они тврде да су услове испунили и да им припада буџетски статус и бенефиције попут стипендија, права на дом, кредита, исхране у студентским ресторанима и наводе да се услови уписа не могу накнадно мењати, посебно не на штету студената.

Како тврде, обраћали су се управи и декану факултета, Министарству просвете, али нису наишли на разумевање нити су добили одговор "поводом свог деградираног статуса".

У управи факултета Танјуг данас није могао да дође до информација о проблему студената треће године.

Izvor RTV: http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/drustvo/obrazovanje/2009_11_02/vest_160161.jsp







No comments:

Post a Comment